Verduurzamen zonder grenzen: geen gebouw te oud voor een duurzame toekomst

Suze Gehem

Suze Gehem is een bevlogen duurzaamheidsondernemer die in haar lezing haar persoonlijke verhaal deelt. Geïnspireerd door haar grootvader en door ruimtevaarder Wubbo Ockels, richtte ze ‘De Groene Grachten’ op – een bedrijf dat historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland verduurzaamt, onder het motto: “Als verduurzamen hier kan, kan het overal”. Vanuit die overtuiging toont ze succesvolle projecten zoals het KIT-complex en Koninklijk Theater Carré. Ondanks momenten van twijfel en onrust over het tempo waarin verduurzaming gaat, blijft Gehem vasthouden aan constructief optimisme en daagt haar publiek uit met die ene vraag die haar leven veranderde. Ze benadrukt dat slechts 25% van de mensen nodig is om een domino-effect van verandering teweeg te brengen, waarbij ieders persoonlijke transitie essentieel is voor collectieve impact.

Deze sessie is mogelijk dankzij Biltin.

Biografie

Suze Gehem is duurzaam ondernemer in hart en nieren. Ze werd tot ‘duurzame bouwvrouw’ gekroond nadat ze samen met Wubbo Ockels in 2012 duurzaam adviesbureau De Groene Grachten oprichtte. Haar motto: “Impact maken begint met een goed verhaal”. Als bevlogen spreker en missiegedreven ondernemer adresseert Suze de grote uitdagingen van deze tijd. Met haar enthousiasme, energie en humor weet ze haar publiek te overtuigen van de grote veranderingen die nodig zijn voor een duurzame toekomst.

Het is Suze’s missie om haar publiek in beweging te brengen. Niet alleen inspirerende verhalen vertellen, maar zorgen dat je wordt verrast en concreet zelf aan de slag gaat. Door de combinatie van haar vakinhoudelijke kennis en enthousiasme, is Suze een gewaardeerd dagvoorzitter en spreker. Ze bereidt zich grondig voor en weet op inspirerende en charmante wijze evenementen te modereren.

Benieuwd hoe de restwarmte van de bierkoeling een studentenvereniging verwarmt? Hoe zelfs een molen, museum, theater of bedrijf duurzaam kan worden? Verhalen vertellen is Suze’s tweede natuur. Ze brengt op een charmante en pakkende wijze haar ideeën voor een duurzame toekomst over op haar luisteraars. Ervaringen die overeenkomen met een “droom uit een kinderboek” zijn een trigger voor elke toehoorder en zetten aan om te denken in mogelijkheden. Met concrete voorbeelden weet Suze het gedachtegoed van de circulaire economie en duurzaamheid tastbaar te maken. Ze vertaalt duurzame techniek naar het brede publiek. Ze put hierbij o.a. uit vele aansprekende voorbeelden vanuit haar bedrijf ‘De Groene Grachten’, die eeuwenoude gebouwen en gebieden op innovatieve wijze verduurzaamt, want:

Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Koninklijk Theater Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nog eens 15.000 eigenaren ontvingen een duurzaamheidsplan via hun digitale tools. En dit is pas het begin. Haar ‘Big Hairy Audacious Goal’? Alle 140.000 monumenten in Nederland in de komende drie jaar van een duurzaam plan te voorzien. De organisatie werkt inmiddels op internationale schaal, waaronder in Spanje, Portugal, België en Italië.

Verder is Suze oprichter van ‘Rooftop Revolution’, een organisatie die nieuwe natuurgebieden bovenop daken ontwikkelt. In 2019 richtte ze ‘Green Light District’ op, waarmee het oudste gedeelte van de binnenstad van Amsterdam, inclusief het ‘Red Light District’, wordt getransformeerd tot toekomstbestendige buurt. Suze zit in de Raad van Bestuur van impactfinancier ‘Nationaal Groenfonds’. Met haar benoeming door het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de gezamenlijke provincies is ze de jongste toezichthouder bij een financiële instelling van Nederland.

Suze ontving in de afgelopen jaren talloze prijzen voor haar bijdrage aan het verduurzamen van Nederland, waaronder de Duurzame Bouwvrouw Award en stond onder andere in de Duurzame 100 van Trouw. In 2023 werd Suze uitgeroepen tot de #1 van de ABN AMRO Duurzame 50. Dit is de jaarlijkse thermometer van duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland.