Podium: Hal 26

13:10 - 13:50

Lightspace

Tamar Frank

Een inkijk in het werk en de werkwijze van beeldend kunstenaar Tamar Frank. Zij werkt al 25 jaar met licht als medium. Veel werken zijn site specific en tijdelijk maar zij maakt ook opdrachten in de openbare ruimte.

‘Ik werk met licht, ruimte en visuele waarnemingsprocessen. Hierbij speel ik in op bestaande ruimtes en omgevingen en kijk daarbij naar elementen die specifiek zijn verbonden aan de locatie zelf. Met minimale ingrepen verleg ik focus en concentratie waardoor het zichtbare een nieuwe betekenis krijgt. Ik probeer een kern te vangen en nieuwe bewustwording en gevoeligheid te creëren voor hoe wij zien en hoe dit op ons inwerkt. De toeschouwer speelt een actieve participerende rol in het ontdekken van het werk en hoe dit zich openbaart.’

Biografie

Tamar Frank, geboren in 1974 Amsterdam, is afgestudeerd in Monumentale Vormgeving in 1997 aan de ABK Maastricht. Het werken met licht begon al tijdens haar studie en ze presenteerde haar eerste licht installaties tijdens de eindexamen expositie. Na haar afstuderen richtte ze haar eigen bedrijf Lightspace op. Binnen een jaar had ze haar eerste opdracht in de openbare ruimte verworven voor een viaduct in Hoorn. Met focus op de openbare ruimte heeft Frank nationale bekendheid opgebouwd als lichtkunstenaar.

In 2003 presenteerde ze haar eerste solo in Moira Utrecht. In 2006 won ze de tweede prijs voor de Targetti Light Art Award. Ze zet haar projecten voort in binnen- en buitenland. De grootste opdracht die zij heeft gemaakt is voor twee woontorens: West Pender Place in Vancouver dat werd opgeleverd in 2011. Dit was ook haar eerste project aan de andere kant van de oceaan. Frank heeft deelgenomen aan meerdere licht festivals waaronder Amsterdam Light Festival, Glow Eindhoven, Lyslyd Copenhagen, Lumina Cascais, Serralves em Luz en Boras Bright Art. Ze was finalist in de Lamp Awards Barcelona en won tweede prijs bij Darc Awards in London. Haar werk is onlangs opgenomen in een unieke collectie van vrouwelijke lichtkunstenaars Collected Light dat in London en Milan wordt gepresenteerd.

In 2019 publiceerde Frank haar eerste boek ‘Lightspace 20 years Tamar Frank’ een overzicht van al haar werk van 1997 tot 2017. Sinds januari 2020 ontvangt Frank een werkbeurs bewezen talent van het Mondriaan Fonds. Zij woont en werkt in Hilversum.