Podium: Vision

10:00 - 10:40

Henk Snel, Suzanne Hulscher en Zoro Feigl onder leiding van Marinda Hall

Springtij Forum in de regio

Hoofd, hart en ziel
De introductie over de impact van klimaatverandering op onze samenleving wordt gegeven door Suzanne Hulscher, hoogleraar, Zoro Feigl, kunstenaar, en Henk Snel, stedenbouwkundige. Zij vertegenwoordigen het hoofd, het hart en de ziel. Ons hoofd, hart en ziel geven ons de wijsheid om met goede en creatieve oplossingen te komen voor complexe vraagstukken.

Suzanne Hulscher, hoogleraar waterbouw bij de Universiteit Twente, stemt ons tot nadenken met een verhaal over een evenredige verdeling van de klimaatkosten. Wie heeft er last van klimaatverandering? Hoe voorkomen we ongelijkheid en zorgen we voor veiligheid voor iedereen?

Tegelijktijd dient de vraag zich aan hoe we het beste om kunnen gaan met onzekerheid. Volledige veiligheid is een illusie. Hoe gaan we goed om met risico’s? Hoe houden we goed oog voor de maatschappelijke effecten van de keuzes die we nu maken? Of van de keuzes die we voor ons uitschuiven?

Zoro Feigl is kunstenaar. Met zijn bewegende kunstwerken voegt hij een ander perspectief toe.  De beweging laat zich niet voorspellen of controleren. Zijn kunst helpt ons om om te gaan met de onzekere realiteit. Zoro laat ons verschillende van zijn kunstwerken zien, vertelt over het proces om het werk te maken en vertelt over wat het resultaat met mensen doet. Wat leert het ons voor de toekomst van Zwolle en het hoopvolle perspectief?

Henk Snel, stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle, kent de stad en de regio door en door. Hij gaat in op het verleden, het heden en de toekomst van de stad. Zwolle is ontstaan aan en door het water. Het heeft geleerd om met het water om te gaan. Het water is het kloppend hart van de stad, het vormt de identiteit. Henk schetst twee scenario’s voor de toekomst: de bedijkte stad, de stad als vesting en de archipel, de stad als eilandenrijk. Wie zijn we in deze scenario’s? Hoe leven we dan met elkaar samen?

Biografie

Springtij in de regio

Ben je klaar voor een spannend avontuur? Duik tijdens het Springtij-in-de-regio-Zwolle event dat we organiseren tijdens PROTO Innovation Day in de bijzondere wereld van Zwolle en haar eeuwenoude relatie met het water. Het leven in deze regio is een fascinerende dans met het water, die ons allen verbindt en vormt.

Uitgedaagd door water

Water is het kloppend hart van de regio Zwolle. Het geeft leven en energie aan onze stad en houdt onze economie levendig. Maar deze unieke band brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral de klimaatverandering en de impact op ons leven. Wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt en Zwolle een zeehavenstad wordt? Wat als het zoute water onze geliefde IJssel-Vecht Delta binnendringt?

Ervaar het

Tijdens het Springtij-in-de-regio-Zwolle event krijg je de kans om deze mogelijke toekomsten niet alleen te bediscussiëren, maar ook te ervaren. Dit dynamische evenement biedt een levendige mix van lezingen, workshops en netwerkactiviteiten. Het is een kans om je helemaal onder te dompelen in de uitdagingen en mogelijkheden van onze stad.

Toekomsten

We staan voor grote beslissingen: beschermen we onszelf door van de stad een vesting te maken? Of laten we het water vrij door de stad stromen? We nodigen je uit om deze keuzes niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart te maken.

Dompel je onder

Kom naar het Springtij-in-de-regio-Zwolle event, dompel jezelf onder in de ervaring, en help mee om de toekomst van Zwolle vorm te geven. Wat voor stad willen we zijn over 25 jaar? Maak deel uit van deze spannende reis. Verbind je met anderen en doe mee aan het gesprek over de toekomst van onze stad. Iedereen is welkom, dus meld je vandaag nog aan!

Springtij in de regio Zwolle is een samenwerking van PROTO Innovationday en Springtij Forum. We creëren een prachtig podium over de duurzame transitie.

Springtij brengt mensen, die een verschil maken in de duurzame transitie, met elkaar in beweging. In een inspirerende omgeving worden hart en hoofd met elkaar verbonden. Zo ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden, handelingsperspectieven en worden systeemveranderingen gecreëerd voor een duurzame toekomst.