Podium: Hal 26

15:10 - 15:50

De impact van AI op het onderwijs

Paneldiscussie

Docenten van ArtEZ, Windesheim, Cibap en Deltion gaan in gesprek over de impact van AI op het onderwijs. Welke invloed heeft AI op het proces van vormgeven en hoe verhouden vormgevers zich tot het eigen werk wat samen met AI is gemaakt? Dit zijn zaken die wij als scholen. onderzoeken.

Biografie

Alex van Kampen (Deltion):
AI gaat ervoor zorgen dat werk dat zich vaak herhaalt wordt geautomatiseerd en we op een hoger niveau bezig kunnen met de kwaliteit van het gemaakte. Het zal meer en meer een stuk gereedschap worden dat overal in het bedrijfsleven wordt gebruikt en het is de taak van het onderwijs om studenten voor te bereiden op de praktijk waar ze in terecht gaan komen.
Het belangrijkste is hierbij dus om docenten bewust te maken van wat AI wel en niet kan en ons voor te bereiden op de komende werkelijkheid waarin het normaal wordt om AI als stuk gereedschap te gebruiken.

Teun Lucassen (Windesheim ICT):
Teun, hogeschoolhoofddocent bij de opleiding HBO-ICT van hogeschool Windesheim, deed afgelopen maanden met een team van studenten onderzoek naar de consequenties van generatieve AI op onderwijs: “Deze ontwikkelingen hebben grote impact op de samenleving en dus ook op het onderwijs, er moet heel veel op de schop.”

Danny Jeroense (Cibap)
AI is de nieuwe tool in de gereedschapskist van vormgevers die onderdelen van het creatieve proces kan versnellen en tegelijkertijd een wereld aan nieuwe mogelijkheden creëert.

Hoe je AI kunt gebruiken in het creatieve proces en in hoeverre je delen van dit proces uitbesteed aan AI is ook de vragen stellen: hoe ben ik creatief en wat maakt een product creatief?

Welke invloed AI heeft op het proces van vormgeven en hoe vormgevers zich tot het eigen werk verhouden wat samen met AI is gemaakt, dat zijn zaken die wij als vakschool onderzoeken. Dit doen we door vooral met verschillende AI tools te experimenteren samen met studenten en medewerkers om zo door te maken ervaren wat de impact van AI is op het creatieve proces en wat er nodig is om ons onderwijs vorm te geven voor het vormgeven met AI.

Marijke Goeting (ArtEZ)
Marijke studied Graphic Design and completed a research master Art and Visual Culture at the Radboud University, where she received her master’s degree cum laude. Marijke is an assistant professor media and design theory at the departments of Graphic Design and Design Art Technology at ArtEZ. In 2022, she obtained her PhD. Her dissertation Fast, Fluid, Fragmented: Art and Design in the Digital Age, published by ArtEZ Press, examines how the work of contemporary artists and designers allows us to reflect critically on the sociocultural effects of digital media and technology.