Back to the future of digital driven manufacturing

Jeroen Linssen, Erik Fledderus

“Het is 2033 – we blikken terug op de afgelopen tien jaar. We voeren een gesprek over trends en ontwikkelingen die in 2023 veel van de krantenkoppen bepaalden, en hoe die hebben uitgepakt. Het kenniscentrum Digital Driven Manufacturing van de hogescholen Windesheim en Saxion heeft voor ondernemers in de maakindustrie een DDM-digitaal rijbewijs ontwikkeld. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om voorafgaand de nodige oefenrondjes te maken, en ook om regelmatig hun kennis en methodes op te frissen. 10 jaar na het overlijden van Gordon Moore kijken we hoe de exponentiële invloed van IT op onze levens heeft doorgezet. Op welke manier heeft dit tot nieuwe bedrijven geleidt, of het zakendoen van bestaande bedrijven verandert? Wat was hype en wat bracht hoop?”

Biografie

Het persoonlijke motto van Jeroen Linssen is: leven is leren. Hij richt zich op toegepast onderzoek om de intelligentie van AI-gebaseerde systemen te verbeteren zodat ze beter met mensen kunnen samenwerken – en vice versa. Vanuit zijn rol als associate lector Applied Data Science bij de Saxion University of Applied Sciences vormt en begeleidt hij verschillende onderzoeksprojecten rondom het gebruik van data, van predictief onderhoud voor industriële systemen tot classificatiemodellen ter verbetering van gezondheidszorg.

Erik Fledderus is al lang gefascineerd door zelf-organisatie – in de natuur, in technische systemen en in organisaties. Na zijn promotie in de toegepaste wiskunde ging hij werken in de (mobiele) telecommunicatie en ICT bij achtereenvolgens KPN Research, TNO en SURF. Sinds april 2023 is hij lector Digital Business & Society bij Windesheim University of Applied Science. Samen met teams van onderzoekers verkent hij vanuit verschillende perspectieven praktijkvraagstukken rondom de automatisering en inzet van robots in de maakindustrie, de digitalisering in het midden- en klein bedrijf, en een verantwoord gebruik van data en kunstmatige intelligentie bij de overheid.